Grădinile suspendate din Babilon

Gradinile suspendate ale Semiramidei


Gravura din secolul al XVI-lea de pictorul olandez Martin Heemskerck. Conform traditiei, gradinile nu erau "suspendate", ci cresteau pe terasele si acoperisurile palatului lui Nabucodonosor. in fundal se vede Turnul Babel
Gradinile suspendate ale Semiramidei sau, mai corect, Gradinile suspendate din Babilon au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 i.Ch.) pentru una din sotiile sale, Amytis sau Amuhea. Ele figurau in antichitate printre cele sapte minuni ale lumii antice. Dupa o veche legenda, raspândita in special de scriitorii greci, ar avea o origine mult anterioara: ele ar fi fost construite de regele Ninus intemeietorul oraselor Ninive si Babilon, pentru sotia sa Semiramida (sau Semiramis). Dupa informatiile istoricului Diodor din Sicilia, uriasele gradini ocupau o suprafata de 15000 m² si se ridicau in patru terase pâna la 77 metri inaltime. Pe terase erau plantati arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind inalti de 24 metri. Erau udati de pompe cilindrice, al caror secret nu se cunoaste inca. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se gaseau camere racoroase pentru familia regala. Dupa unele relatari, se pare ca vestitele gradini au fost darâmate de persi, in timpul ocuparii Babilonului, tot atunci fiind darâmat si Turnul Babel.
Cadrul geografic si evolutia istorica
Constructia gradinilor suspendate din Babilon trebuie apreciata prin prisma incadrarii lor in mediul inconjurator: clima calda si uscata, peisajul arid si obiceiurile vechilor locuitori ai Mesopotamiei. La popoarele orientale din antichitate, notiunea de gradina era legata de ideea supremei fericiri omenesti. Aceasta mentalitate a facut pe vechii persi sa numeasca gradinile lor "raiuri".
Asezat pe fluviul Eufrat, vechiul Babilon isi pierde originea in negura vremurilor. Dupa vechi legende, el ar fi fost intemeiat fie de catre legendarul Nimrod, fie de catre zeul Baal, fie de regele Ninus, sotul miticei regine Semiramida. Dupa o perioada zbuciumata, marcata de rivalitatile si razboaiele cu asirienii, Babilonul reuseste pe la sfârsitul secolului al VII-lea i.Ch. sa-si consolideze hegemonia. Conducator al statului a fost ales Nabopalassar (626-605 i.Ch.), fondator al dinastieicaldeene. Fiul si urmasul acestuia, Nabucodonosor al II-lea (605-562 i.Ch.), reface orasul, intarind fortificatiile si construind palate, ele insasi fortificate. tinând seama de structura religiei babiloniene, rolul predominant il aveau preotii, conferind statului un regim teocratic.


Gradinile suspendate in scrierile vechilor autori
Descrierea Babilonului de catre Herodot corespunde, cu unele rectificari, cu rezultatul sapaturilor arheologice. Orasul avea mai multe ziduri de incinta, dispuse concentric. Orasul propriu-zis era cuprins in interiorul primei incinte, care avea latura de aprox. 1700 metri, si avea doua cartiere, unul care cuprindea palatul regal, iar celalalt templul zeului Enlil (sau Bel, dupa denumirea semita), ambele pe malul stâng al Eufratului.
in coltul de nord-est al palatului, lânga poarta zeitei Istar, se aflau gradinile suspendate. Dupa cum spune Diodor din Sicilia - repetând probabil cele spuse de Ctesias, a carui opera s-a pierdut - gradinile au fost construite de Nabucodonosor pentru una din sotiile sale, Amytis, fiica regelui Cyaxares al Mezilor, care regreta peisajul muntos, cu vegetatie bogata al tinutului natal. Atribuirea gradinilor reginei Semiramida este cu mare probabilitate de domeniul legendei. Calificativul"suspendat", care insoteste numele acestor gradini, se datoreste relatarilor in limbile graca sau latina. in limba greaca cuvântul "kremastos" (κρεμαστος) si in latina cuvântul "pensilis" au o dubla semnificatie: un obiect sau o constructie care atârna ("suspendat"), sau o constructie sustinuta de coloane si arcade, o terasa, in general un obiect sustinut la o anumita inaltime.
Cea mai completa descriere a gradinilor se datoreste lui Diodor din Sicilia, care arata ca ele se compuneau din terase etajate in amfiteatru, cu o latura de aprox. 123 m. Terasele erau sustinute de ziduri de piatra, construite la o distanta de trei metri unele de altele. Spatiile dintre ziduri era acoperit cu bolti realizate din blocuri de piatra. Pe aceste blocuri era asezat un strat de trestie imbibat in asfalt, deasupra trestiei urma un dublu rând de caramizi arse, legate intre ele cu mortar de ipsos, acoperite cu foi de plumb, pentru a desavârsi izolarea hidrofuga. Peste foile de plumb era un strat de pamânt, de grosime suficienta pentru ca sa poata prinde radacinile celor mai mari arbori. Diodor spune: "...Terasele erau pline de plante de toate felurile, in stare sa incânte vederea prin marimea si frumusetea lor".
in grosimea teraselor erau amenajate galerii si camere, care primeau lumina lateral, pe o singura latura, in asa fel incât galeriile si camerele de la un anumit nivel aveau in fata privelistea unei gradini, care se rezema pe terasele nivelului inferior.
Pentru stropitul gradinilor se foloseau masini hidraulice, care urcau apa din Eufrat la diferitele niveluri. Pe sub radacinile plantelor erau o serie de canale, care umezeau neincetat pamântul. Datorita posibilitatilor intretinerii unei continue umiditati, pe terase au putut sa creasca nu numai bogate partere de flori, dar si pomi fructiferi, anumite specii de tamarix, palmieri etc.
Cercetari arheologice
Primele cercetari arheologice moderne au fost intreprinse de o misiune franceza condusa de Fulgence Fresnel in anii 1852 - 1855, explorarea completa a fost facuta de o misiune germana condusa de Robert Koldewey in anii 1899 - 1914. Sapaturile efectuate in colina El Kasr (in araba: "castelul" sau "citadela") au descoperit ruinele marelui palat al lui Nabucodonosor, poarta principala a orasului si templul zeitei Nin-Mach. in partea de nord-est a palatului s-au pus in evidenta fundatiile constructiei care sustinea probabil Gradinile suspendate. S-a descoperit si un coridor central, care are pe ambele laturi câte sapte camere, corespunzând in general cu descrierile lui Diodor. in afara de pozitia ruinelor, de modul de constructie si de dimensiunile lor, care corespund cu ceea ce se cunoaste din descrerile autorilor antici, mai exista o proba foarte convingatoare ca intr-adevar acestea sunt ruinele fostelor Gradini suspendate: Robert Koldewey a gasit trei puturi situate alaturat, in serie, unul central cu sectiune patrata, intre celelalte doua cu sectiune ovala, care sugereaza existenta unei masini hidraulice, care functiona probabil pe acelasi principiu ca un aparat cu galeti cu lanturi. Acest dispozitiv putea da un flux continuu de apa.
Pe terenul vechiului Babilon este astazi un desert, aproape total lipsit de vegetatie. Terasele gradinilor au disparut de multa vreme, in locul splendorii de altadata, desertul da o impresie de tristete. in vârful unei coline mai exista un arbore secular, un atleth, considerat de unii nostalgici ca fiind o ultima ramasita a faimoaselor gradini.