Statuia lui Zeus din Olympia

Statuia lui Zeus din Olympia



Coordonate:  37°38′16.3″N 21°37′48″E

Reprezentarea statuii lui Zeus in gravura lui Philippe Galle din 1572

 



Statuia lui Zeus este una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, sculptata dupa tehnica criselefantina, in fildes ornat cu aur si avind o structura interna din lemn. Statuia, cu o inaltime estimata la aproximativ 12 m, a fost realizata de catre sculptorul Phidias in preajma anului 435 i.Ch. in orasul Olympia din Grecia. Pentru adapostirea statuii a fost construit un templu.
Se crede ca in anul 394 d.Ch. statuia a fost transportata la Constantinopol, unde avea sa fie distrusa de un incendiu in anul 475.
in 1958 a fost descoperit la Olympia si atelierul lui Phidias unde s-a lucrat la realizarea statuii si au putut fi identificate câteva din tehnicile de lucru (ulterior atelierul a fost transformat intr-o bazilica crestina, in prezent ruinata).

Cadru istoric si geografic


Olympia
Localitatea Olympia era situata in partea de vest a Peloponezului, la aproximativ 10 km de tarmul marii Ionice, la confluenta fluviului Alfeu cu râul Cladeos. Asezata pe partea dreapta a fluviului, la poalele muntelui Cronion, intr-un peisaj mereu verde, Olympia nu a fost niciodata un oras propriu-zis, ci un vast sanctuar, unde temple, altare si cladiri publice, consacrate diferitelor zeitati, se aflau reunite sub conducerea sprituala atribuita lui Zeus.
La origine, Olympia era un centru pur religios, de importanta locala, apoi faima sa a crescut prin Jocurile Olimpice, la care s-a adaugat importanta politica a sanctuarului; a devenit cu timpul un centru diplomatic, in care se hotara uneori soarta statelor grecesti.
Conform legendelor, tinutul Olympia fusese cucerit de dorieni, condusi de catre eroul Heracles (Hercule). Ei au trasat limitele incintei sacre numita "Altis", denumire provenita din cuvântul altis, care inseamna crâng sau dumbrava. in urma sapaturilor arheologice, s-a dovedit ca incinta avea o forma trapezoidala, cu dimensiuni de aproximativ 200 m lungime si 175 m latime. Pe aceasta platforma, amenajata in terase, s-au construit in decursul timpurilor multe edificii sacre. in secolul al V-lea i.Ch., s-a construit marele templu al lui Zeus, Telecoleonul (locuintele preotilor), Pyrtaneul (unde era adapostit focul sacru), Stadionul cu o capacitate de 45.000 spectatori, Hipodromul si s-a completat Buleuterionul (sediul senatului olimpic)




Templul lui Zeus din Olimpia





Templul lui Zeus din Olimpia - Faţada frontala (reconstituire)


Dupa victoria decisiva a grecilor, condusi de Themistocles, asupra persilor, in batalia navala de la Salamina (480 i.Ch), s-a hotarit sa fie construit la Olympia un templu consacrat lui Zeus, care sa fie cel mai mare si mai bogat din Altis. El a fost construit de arhitectul Libon originar din Elida (Peloponez) si a fost terminat in anul 457 i.Ch. Templul a fost realizat in ordinul "doric peripter hexastil", cu sase coloane in fatada principala si câte treisprezece coloane pe fatadele laterale, cu dimensiuni de 67,12 m lungime, 27,68 m latime si 20,25 m inaltime totala, pâna la partea superioara a frotonului (conform descrierii istoricului Pausanias). Templul era acoperit cu placi de marmura de Naxos, frontonul de est, in loc de acrotera (mic piedestal servind ca suport statuielor, vaselor si altor ornamente), purta o Victorie aurita. Decoratia sculpturala a celor doua frontoane, executate se pare de Paeonios si Alcamenes, a facut faima acestui templu. Interiorul era impartit in trei zone: de la intrare pâna la doua coloana era un spatiu liber, urma un spatiu inchis pâna la cincea coloana, cu o balustrada de marmora; de la a cincea coloana pâna la peretele de vest, era asezata statuia lui Zeus asezata pe un soclu din marmura albastra de Eleusis.


Statuia lui Zeus - Descriere






Statuia lui Zeus din Olympia (reconstruire)


Din mareata statuie ridicata lui Zeus la Olympia nu a ramas decât soclul. Aspectul ei ar fi ramas necunoscut, daca Pausanias nu ne-ar fi lasat bogata si amanuntita sa descriere.
Autorul acestei opere, Phidias, era atenian, prieten si sfatuitor al lui Pericle. Era deja cunoscut, dupa ce realizase cu putin timp inainte statuia reprezentând pe Athena Parthenos din templul Parthenon de pe colina Acropolis din Atena. in mod asemanator, statuia lui Zeus a fost executata in tehnica chryselephantina, din lemn imbracat in foi de aur si cu placi de fildes.
Dupa cum spune Pausanias, sculptorul a lucrat la opera sa intr-o cladire care se afla la vest de Altis si care era cunoscuta si sase secole mai târziu sub numele de "atelierul lui Phidias". El a avut drept colaboratori, un pictor - fratele sau, Panaenos - si un gravor, Colotes, originar din insula Paros. Dupa ce statuia a fost complet gata in atelier, ea a fost demontata si transportata piesa cu piesa in templu, unde a fost remontata pe soclul de marmora dinainte pregatit.
Statuia avea inaltimea de aprox. 12 m, iar soclul nu depasea 14 m, infatisându-l pe Zeus asezat pe un tron cu un spatar inalt, bogat decorat. in mâna dreapta tinea o Victorie, lucrata in fildes si aur, capul era incununat cu ramuri de maslin. in mâna stânga, Zeus tinea un sceptru pe care statea un vultur de aur. O mantie ii cadea de pe umeri peste torsul gol si-i acoperea picioarele. Partile corpului neacoperite erau de fildes, picioarele erau rezemate pe un taburet, sustinut in cele patru colturi de sfincsi de aur.
Tronul era bogat decorat, policrom, cu abanos, bronz, fildes, aur, pietre pretioase si picturi. Pausanias descrie in amanunt toate picturile care impodobeau tronul si care reprezentau lupte legendare, figuri de zei si chiar scene din jocurile olimpice. Astfel, sub sfincsii care sustineau bratele tronului erau basoreliefuri care-i infatisau pe Apollo si pe Artemis omorând copiii Niobei, pe traverse erau reprezentate lupte ale lui Heracles si ale lui Tezeu cu amazoanele, pe soclu, Afrodita iesea din spuma marii.
Expresia fetei lui Zeus imprima privitorului o profunda emotie. Forta si in acelasi timp seninatatea au impresionat pe toti cei care au privit statuia si a caror parere s-a pastrat ca marturie scrisa.
in fata statuii exista un bazin care continea uleiul necesar intretinerii, având in acelasi timp si rolul unei enorme oglinzi in care se reflecta statuia.
Publicul nu se putea apropia de statuie, nici nu o putea vedea in in fiecare zi. Antioh al IV-lea Epifanul (175 - 164 i.Ch.), regele Siriei elenistice, a oferit templului o draperie de purpura, care a fost montata in fata statuii si nu era indepartata decât la solemnitati.
Lumina care patrundea in templu si cea data de flacara parfumurilor care ardeau pe trepiede de bronz, era suficienta pentru a imbratisa toata maretia statuii. Umbre si lumini jucau pe sandalele de aur, prin cutele mantiei bogat drapate, pe torsul palid de fildes, pierzându-se pe fata calma si fruntea senina, in ochii care concentrau toata viata statuii.


Cercetari arheologice





Resturile templului din Olympia unde a fost statuia lui Zeus


Nu se cunosc cu siguranta imprejurarile in care a disparut opera lui Phidias. La aproape 60 de ani dupa terminarea lucrarii, placile de fildes au inceput sa se desprinda, fiind nevoie de o restaurare. Se presupune ca statuia ar fi fost distrusa o data cu incendierea templului in anul 408 d.Ch. Dupa unii cercetatori, ea ar fi fost dusa la Constantinopol din ordinul imparatului Theodosie al II-lea, unde ar fi fost distrusa de un incendiu in anul 475 d.Ch.
Desi templul a fost distrus aproape in intregime, au ramas totusi fundatiile, o parte din pardoseala si unele fragmente din coloane, din antablament si din frontoane, ceea ce a ajutat mult la reconstituirea lui.